Ik ben Ward en zit momenteel in mijn laatste jaar sociaal werk aan de Hogeschool van Gent. In het kader van mijn stage bij de Vrouwenraad hielp ik o.a. met deze blog. We besloten om de Blog Beslist Feminist nieuw leven in te blazen, en aan interessante profielen de volgende vraag te stellen: “Welke feministische geïnspireerde acties onderneem jij in je dagdagelijkse leven?”. Toen ikzelf over de vraag nadacht, vond ik het moeilijk om op een antwoord te komen. Als ik aan feminisme denk dan denk ik meteen aan vrouwen, emancipatie, gendergelijkheid, feministische bewegingen en het beeld van een groep vrouwen. Iets waar ikzelf niet direct in voorkom. Ik identificeer mezelf namelijk als een man. Op de oppervlakte lijkt het misschien niet mijn positie om het direct van de daken te schreeuwen dat ik een feminist ben.
Oké, ik heb dus misschien geen groot aandeel in het wegwerken of het bouwen aan een meer gelijke samenleving op een structurele manier. Maar misschien zijn er wel kleinere zaken in mijn eigen leefomgeving die ik probeer toe te passen? Zo werk ik in mijn vrije tijd in een café (Kapitein Cravate) en hier heb ik wel een voorbeeld van een kleine actie voor. Zowel mijn baas, het hele team als ikzelf vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak en veilig voelt in ons café. Dit geldt voor de mensen voor als achter de bar. Om deze veiligheid te verhogen/vergroten passen enkele cafés en discotheken het Angela systeem toe. Dit systeem wou ik ook in Cravate installeren om een safe space te creëerden.
Het Angela systeem zit heel simpel in elkaar. Overal in het café hang je posters of kaartjes waarop staat dat wij geen enkele vorm van discriminatie dulden in het café. Wanneer jij hier toch het slachtoffer van bent of jij ziet dat iemand ongepaste of discriminerende opmerkingen geeft anders het slachteroffer hier van is. Dan kan je heel gemakkelijk en vrijblijvend aan het barpersoneel vragen of Angela er is. Angela is hier dus een codewoord voor “help mij” of “help die persoon”. Het barpersoneel weet dan dat er zich een situatie voordoet. Vanaf dat moment kunnen wij op een discrete manier jou helpen en de situatie verhelpen.
Het Anegla systeem werd door zowel mijn baas als mijn collega’s goed onthaalt. Enthousiasme was er meteen en al rap volgde de eerste stickers die we in alle toiletten hangen. Aan mij is er nog nooit gevraagd of Angela aanwezig was en ook van collega’s heb ik nog geen verhalen hierover gehoord. Beter ook, denk ik dan, Cravate is gewoon een gezellig café waar in zelden echt conflict ontstaat. Toch ben ik blij dat wij dit systeem hebben kunnen invoeren. Indien er iets gebeurt, weten zowel de klanten als het barpersoneel dat er snel iets aan de situatie kan gedaan worden.
Dit is een voorbeeld naar hoe wij proberen een steentje bij te dragen in het creëren van een veilige omgeving waar iedereen op hun gemak een drankje kan genieten. Indien zelf maar 1 persoon zich meer op hun gemak voelt door deze simpele en kleine ingreep is het al een geslaagde actie. Iedereen moet zich op hun gemak kunnen voelen in de openbare ruimte, en ik vind dat wij als café hierin onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik ben blij dat Kapitein Cravate en vele andere cafés en discotheken in Gent hier een punt van maken. Zoals ik in het begin al aangaf is dit geen grote actie, het is simpel, snel en gemakkelijk te implementeren in ons café. Als iedereen binnen zijn eigen leefwereld kan kijken hoe we bepaalde zaken veiliger, toegankelijker of gelijker kunnen maken. Dan zetten we samen stappen naar een meer gelijke samenleving waarin we andere informeren en inspireren om hetzelfde te doen.