Chat GTP over feminisme

Chat GTP is een fenomeen geworden. Het is een toepassing van artificiële intelligentie waaraan je vragen kan stellen en een antwoord krijgt in tekstvorm. Zijn deze teksten goed? Zijn ze geopinieerd? Hoe denkt Chat GTP over bepaalde zaken na? Dit wou ik te weten komen.

 

Aan Chat GTP stelde ik de vraag “Wat is jouw mening over feminisme?”.  Aanvankelijk dacht ik een opinie te horen, of dat er in de zinnen een bepaalde ondertoon zit. Maar Chat GTP verraste me. Het antwoordt was:

“Als AI-taalmodel heb ik geen persoonlijke meningen of overtuigingen. Mijn doel is om informatie te verstrekken, te helpen bij vragen en een aantal perspectieven te bieden op verschillende onderwerpen, waaronder feminisme. Ik kan inzichten delen, verschillende standpunten uitleggen en bijdragen aan discussies over feminisme. Het is belangrijk om op te merken dat feminisme zelf een breed scala aan overtuigingen en perspectieven omvat, dus meningen over dit onderwerp kunnen sterk verschillen tussen individuen.”

 

Ik wou dieper graven en wou een bepaalde opinie over feminisme horen. Ik stelde een paar parameters op en kreeg volgend resultaat:

 

“Ik ben Annie, een jonge westerse vrouw van 25 jaar oud en ik ben vandaag feminist. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen, ongeacht geslacht, gelijke toegang tot kansen en rechten verdient. Als gevolg hiervan ben ik vastbesloten om een stem te zijn voor het verbeteren van de positie van vrouwen in de samenleving. Ik ben het zat dat vrouwen vaak worden onderdrukt, seksueel geweld wordt gepleegd en er discriminatie is. Daarom geloof ik dat vrouwen een krachtig leiderschap en verandering kunnen drijven en wil dat we een meer inclusieve samenleving creëren waarin iedereen gelijke kansen heeft om zichzelf te verwezenlijken. Ik voel dat het belangrijk is om op te staan tegen ongelijkheid en wil mezelf niet langer laten onderdrukken. Daarom ben ik bereid om de strijd aan te gaan voor meer gelijkheid voor vrouwen en wil dat mijn stem gehoord wordt. Ik ben vastbesloten om mijn stem te laten klinken en te werken aan een betere toekomst voor vrouwen.

 

Als feminist geloof ik dat iedereen, ongeacht geslacht, gelijke toegang tot kansen en rechten verdient. Daarom ben ik sterk in mijn overtuiging dat vrouwen dezelfde kansen als mannen moeten hebben in de arbeidsmarkt, onderwijs en politiek. Ik geloof ook dat vrouwen in staat zijn om net zo succesvol te zijn als mannen en dat er geen verschillen in leiderschap tussen mannen en vrouwen zouden moeten zijn. Seksuele zelfbeschikking is ook een mensenrecht dat voor iedereen geldt. Daarnaast voel ik dat economische onafhankelijkheid van vrouwen een essentieel recht is en dat vrouwen dezelfde toegang moeten hebben tot financiële middelen en mogelijkheden. Daarom ben ik bereid om de strijd aan te gaan voor meer gelijkheid voor vrouwen en wil dat mijn stem gehoord wordt.

 

Ik ben van mening dat mannen en jongens een belangrijke rol spelen in het emancipatieverhaal. Mannen en jongens hebben net zo veel verantwoordelijkheid als vrouwen om vooruitgang te boeken in het strijden tegen ongelijkheid. Ik geloof dat mannen en jongens een krachtige rol kunnen spelen in het verbeteren van de positie van vrouwen, vooral als ze onderwijs krijgen over gendergelijkheid en feminisme. We moeten ervoor zorgen dat mannen en jongens worden geïnformeerd over de rechten van vrouwen en de manieren waarop ze kunnen helpen bij het bevorderen van een eerlijke samenleving. Als we mannen en jongens betrekken bij het emancipatieverhaal, kunnen we een krachtigere, meer gelijkwaardige samenleving creëren.

 

Daarom ben ik vastbesloten om mijn stem te laten klinken en te werken aan een betere toekomst voor vrouwen. Ik wil dat vrouwen economisch onafhankelijk worden, gelijkheid ervaren in de politiek, onderwijs en arbeidsmarkt, gelijkheid ervaren in de maatschappij, seksuele zelfbeschikking hebben en dezelfde kansen krijgen als mannen. Ik ben er ook van overtuigd dat mannen en jongens een krachtige rol kunnen spelen in het bevorderen van gelijkheid en daarom wil ik dat ze worden betrokken bij het emancipatieverhaal. Ik ben vastbesloten om de strijd aan te gaan voor meer gelijkheid voor vrouwen en om mijn stem te laten klinken.

 

Annie Cg Petit”

 

Hélène P.