Haydée De Loof, Work in Heels

Woensdagavond werd de ‘Gouden Schoen’ uitgereikt en voor het eerst was er zowel een gouden schoen voor de mannen als voor de vrouwen. Tot vorig jaar konden vrouwen slechts aanspraak maken op de ‘Gouden Pump’. Niet voor hun sportprestaties, wel voor het bezitten van de titel ‘knapste voetballersvrouw’. Iedereen die eventjes op mijn site rondstruint zal weten dat ik helemaal niks tegen pumps heb. Voor mij zijn pumps elegante schoenen waarmee ik mijn eigen stijl kan vormgeven. Ik kan ze ook gewoon uitlaten als ik dat wil, dat is het fijne eraan. Niemand dwingt me om die aan te doen.

De naar de eeuwige jachtvelden verbannen ‘Gouden Pump’ is niet zozeer problematisch omwille van de vormgeving, als wel door haar betekenis. Het is een trofee voor een vrouw die haar man steunt en de nodige opofferingen maakt om de carrière van haar man alle kansen te geven. Om de ‘Gouden Pump’ te winnen is het niet alleen voldoende om je eigen leven in het teken te zetten van die van je man, je moet er ook nog eens ravissant bijlopen. Opgelet, ik veroordeel zeker de dames niet die de carrière van hun man volop steunen. Ik kan me goed inbeelden dat er opofferingen nodig zijn om als koppel je leven in het teken van topsport te plaatsen. Alleen zou je ook het omgekeerde verwachten. Dat er bijvoorbeeld een ‘Gouden Moccasin’ bestaat voor de mannen die hun voetballende vrouw onvoorwaardelijk steunen. De ‘Gouden Moccasin’ werd nooit uitgereikt, omdat er geen ereteken was voor de beste voetbalster. Het is moeilijk om een ereteken te geven aan de steun en toeverlaat als er in de eerste plaats al geen sportheldin is om erkenning aan te geven.

Gelukkig is dit rechtgezet. Hoewel het allemaal nog een beetje in de kantlijn verliep, was ik blij om de eerste uitreiking van de ‘Gouden Schoen’ aan een vrouwelijke topvoetballer te mogen meemaken. Tessa Wullaert werd de eerste vrouw in de geschiedenis die dit ereteken mocht ontvangen. “Een knappe prestatie,” werd terecht opgemerkt, vooral omdat vrouwelijke topvoetballers nog een andere job moeten uitoefenen om een volwaardig inkomen te hebben. Nu de ongelijkheid deels is rechtgezet in de trofeeënkast, wacht ik vol spanning af tot de ongelijkheid ook in de portemonnee is weggewerkt. Ik ben heel blij dat ik een tijd mag meemaken waarin de bewustwording van de ongelijke inkomens toeneemt. In blijde verwachting kijk ik uit naar de ‘Gouden Tijden’ waarin zowel mannen als vrouwen gelijke erkenning en inkomens krijgen.

Proficiat aan Tessa Wullaert en aan José Izquirdo, de sterren aan het Belgische voetballersfirmament.