Brenda Dekker, student genderstudies

Ik wil het eens hebben over de stukken stof die we elke dag over ons lichaam draperen. Specifiek over het gedeelte dat onze benen bedekt. Feministen hebben er voor gestreden om broeken te mogen dragen en tegenwoordig kijkt niemand nog vreemd op van een vrouw in een broek. Een man in een rok is echter een compleet ander verhaal. Ooit was dat anders; als we kijken naar de Grieken en Romeinen, zien we dat mannen regelmatig rokken en gewaden droegen. Laten we ook niet vergeten dat de maatschappelijke norm voor mannen om geen rokken te dragen heel westers is. Op veel andere plaatsen in de wereld is het compleet normaal om een lang gewaad, rok of een soortgelijk kledingstuk te dragen.

Waarom is er hier dan toch zo’n maatschappelijk taboe om een rok te dragen? Kledingvoorschriften maken deel uit van de binaire gendernormen die heersen in onze samenleving. Dat betekent dat men er vanuit gaat dat er maar twee genders zijn en dat ieder zich aan heel specifieke regels moet houden die toebehoren aan het man- of vrouw-zijn. Daarnaast wordt vrouwelijkheid tonen, vrouwelijk zijn, feminiene eigenschappen hebben als man vaak als een ‘verlaging’ beschouwd. We zijn geneigd om neer te kijken op wat feminien is omdat het met zwakte wordt geassocieerd.

Vrouwen hebben hard hun best gedaan om als gelijken van mannen te worden beschouwd. Misschien ligt daar een deel van het probleem. Zo lang mannelijkheid de norm is van het goede, het hoge, het sterke, dan is het geen probleem als vrouwen hun best doen om zich hier aan te conformeren. Echter, als we gendergelijkheid willen bereiken, dan houdt dit in dat we niet alleen vrouwen zelf, maar ook de vrouwelijkheid in al haar facetten niet alleen aanvaarden, maar ook respecteren en als gelijk zien. In een echt gendergelijke samenleving is er geen verschil tussen een vrouw die mannelijkheid toont en een man die vrouwelijkheid toont.

Als ik een rondvraag bij mannen doe, dan hoor ik regelmatig dat ze het graag eens zouden willen proberen. Het heeft immers ook veel voordelen die ik als fervente jurken- en rokkendrager onderschrijf. De bewegingsvrijheid en de luchtigheid tijdens warme zomerdagen is iets wat ik iedereen gun. In bepaalde subculturen zie je het vaker voorkomen; mannelijke goths die lange zwarte gewaden dragen; metalheads die een kilt durven aan te trekken. Vooral bij de laatste groep is het echter opmerkelijk dat ze het strikte onderscheid willen behouden tussen de kilt die (in hun ogen) een mannelijk kledingstuk is en de vrouwelijke rok die zij zelf nooit zouden aandoen.

Toch zijn er mannen die het taboe willen doorbreken. De Facebookpagina ‘Women wear pants. Let Men wear skirts’ ijvert voor ‘Male fashion equality’ en heeft al regelmatig een evenement georganiseerd dat de naam ‘Man-skirt metro ride draagt’. Ook Jaden Smith, de jongste zoon van Hollywoodacteur Will Smith komt regelmatig naar buiten in een rok. Hij stond begin dit jaar in zwarte rok mét bloem in zijn haar op de cover van het tijdschrift Vogue Korea.

Helaas zijn we nog niet zo ver dat mannen zonder angst in een jurk over straat kunnen. Mijn vriend doet regelmatig aan crossdressing en de laatste keer werden we samen bedreigd door twee mannen. Ze riepen vervelende opmerkingen, achtervolgden ons en daarna reden ze ook met hun auto achter ons aan. Omdat ze dachten dat we twee vrouwen waren? Of konden ze er niet tegen dat een man een polkadot-jurk aan had? Het was in ieder geval een groot contrast met de keer dat we samen naar Comic-con gingen in Brussel dit jaar. Ik verkleed als Handa Solo, de ‘genderbent’-versie van Han en mijn vriend als Princess Leia. (Ik maakte de iconische dotjes in zijn haar.) Zo lang het een kostuum is, is het grappig en speciaal, getuige de positieve opmerkingen en de vele mensen die met hem op de foto wilden.

Wat ik graag zou willen, is dat wanneer het geen kostuum is, wanneer het niet voor de lol is, maar gewoonweg een manier om je goed te voelen, het op dezelfde aangename reacties kan rekenen. Laten we niet te veel waarde hechten aan hoe het stuk stof om iemands benen ontworpen is. Laten we mensen de vrijheid geven om te dragen wat ze willen. Als we niet willen dat vrouwen afgerekend worden op het soort rok dat ze dragen, laten we mannen dan ook niet beoordelen op het aantrekken van een jurk op zich. En voor alle mannen die twijfelen: trek er eens een aan en ervaar de frisheid. Skirt equality now!