Aviva Dierckx, voorzitter Liberale Vrouwen

Wij zijn geen andersglobalisten, peaceniks, rakettenbetogers, stakers, antikapitalisten noch geitenwollensokken. Zo’n wijd T-shirt met een slogan vinden wij een fashion crime. Ze vinden ons dan ook een ‘burgerlijke’ vrouwenbeweging. Lipstickfeministen.  Maar toch zijn we er, en meer dan bereid om malle roze pussyhats te dragen.

Wij, de burgertrutten, zij wel de erfdraagsters van de strijd voor abortus, de opvolgsters van Lucienne Herman-Michielsens. Wij blijven steeds alert voor dit issue en ermee verbonden onderwerpen. Toen het als een grote schokgolf door Amerika én door de wereld ging hoe snel rechten die als verworven gelden ook weer teruggeschroefd kunnen worden, konden wij niet zwijgen. Vrouwen-, holebi- en reproductieve rechten zijn de meest manifeste voorbeelden, vandaar een prompt en groot vrouwelijk en roze gekleurd verzet. Niet dat dit nooit eerder vertoond werd, dat grof wegpakken of stil laten wegsmelten van verworvenheden – laat ik alleen al maar het voorbeeld van Iran geven. Maar als het in Amerika gebeurt, is het blijkbaar een groter teken aan de wand, en zaak voor de hele wereld om op te staan. Wij staan dus ook op. Maar tegelijk ook voor de vrouwen van Iran!

Wij zijn aanwezig op de #trumpnotwelcome manifestatie, en meer dan aanwezig, wij voeren al maanden verbale actie, en … we breien. Breien als daad van verzet en van vereniging. Dat breien is een essentiële factor van ons verzet. Het is een echte handeling, niet zomaar woorden die je de lucht instuurt of tweets die je verstuurt. Steek per steek worden we kwader, en weten we beter waarom en zeker wij, de deftige dames, op straat zullen komen met malle mutsen. Dát is het punt.

Bewegen!

Hou controle over je acties in plaats van je kwaad te maken. Blijf kalm maar zit niet stil. Formuleer waar je vóór bent in plaats van waar je tegen bent. Kanaliseer je energie. Van de vrouwenbeweging kun je door de decennia heen leren dat je best iets onderneemt in plaats van te foeteren en andermans gefoeter op te zoeken. Plan een actie. Doe zoals Alexander De Croo en steun een project dat door Trump geviseerd wordt. Schrijf een onderbouwde stelling. Sluit je aan bij groepen die dicht bij jouw (positieve) keuzes staan. Blijf niet enkel hangen op de sociale media. En … brei een roze pussyhat!
Breien als revolutie!

Zit in het openbaar aan je pussyhat te breien en vertel aan iedereen waarom. Dat is de helft van de actie, en de reden waarom er niet gewoon een container vol roze pussyhats in China besteld wordt: als je het zelf doet lokt het commentaren uit die je kan gebruiken om andere mensen te sensibiliseren, als je samen met andere mensen breit is het een empowerende actie en kan je ondertussen samen plannen maken.
Plannen om deel te nemen aan acties tegen de afbraak van vrouwenrechten en voor abortus, bijvoorbeeld.
Het is het statement dat WIJ zullen maken op 24 mei aan de vooravond van het bezoek van Trump aan België.
Ook de steun van deftige dames is nodig opdat er echt iets beweegt.
En er zijn echt nog steeds en opnieuw dingen om voor op straat te komen met een mal roze hoedje op.